Tolong Klik Iklan Ni

Isnin, 29 September 2014

Boleh Dah Nak Tinted....

Mulai 1 Novemner 2014 peraturan baru berkaitan penggunaan cermin gelap dengan ketelusan yang dibenarkan pada cermin hadapan sebanyak 70%, sisi pemandu dan penumpang depan sebanyak 50% dan 30% sisi penumpang belakang dan bahagian belakang. Selepas ni pemilik-pemilik kenderaan tak perlu risau kena saman oleh pihak berkuasa. Sebelum ni kita selalu berasa was-was kalau nak pasang tinted gelap kerana takut kena saman lebih-lebih lagi pemilik-pemilik kenderaan kurang kental macam kita yang pendapatan sederhana. Yang ada duit berkepok tu takpalah...kena saman bayar jer saman tu! Yang duit cukup-cukup makan jer banyak kali kena fikir nak pasang tinted gelap atau tidak.

Dengan cuaca panas di Malaysia, tinted dah macam satu keperluan untuk melindungi pemandu dan penumpang kenderaan dari kepanasan cahaya matahari dan juga satu perlindungan dari kes-kes pecah cermin kenderaan yang sering berlaku sekarang ni lebih-lebih lagi jika kita pengguna kenderaan MPV. MPV tak macam kereta yang ada bonnet tertutup yang mungkin kita menyimpan barang penting yang terus nampak oleh sesiapa yang berniat buruk untuk mencuri barang yang terdapat dalam MPV. Haaaa...selepas ni aku bolehlah tinted balik Exora yang tinted lama dah terang benderang macam takde tinted. Tinted dah expired dah tu jadi macam rupa akurium!

Ketelusan cahaya yang dibenarkan di cermin yang sedia ada, hadapan adalah sebanyak 70% manakala belakang dan sisi sebanyak 50%. Peraturan pemasangan ketelusan cahaya yang akan dikuatkuasa nanti menurut JPJ merupakan satu standard antarabangsa yang digunakan pakai sekarang.

Jom pakat tinted ikut standard antarabangsa? :)

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...