Tolong Klik Iklan Ni

Jumaat, 21 Jun 2013

Vapor

Vapor atau wap terhasil dari rokok elektrik yang mana satu proses pembakaran sistem yang terdapat pada rokok elektrik tersebut.
Menghisap rokok elektrik merupakan salah satu cara perokok tegar keluar ketagihan merokok. 
Kebiasaanya perokok-perokok tegar mampu merokok lebih kurang 2 bungkus sehari. Sebungkus rokok hari ini berharga 
RM10.50 selepas kerajaan menaikkan cukai rokok yg kenaikannya saban tahunnya sebagai salah cara untuk membendungkan bakal-bakal perokok menghisap rokok. 
Telah diketahui umum, kandungan didalam mengandungi 4000 bahan yang membahayakan kesihatan para perokok dan turut memberi kesan secara tak langsung kepada bukan perokok. Contoh terdekat misalnya dikalangan keluarga perokok sendiri iaitu isteri dan anak-anak dan orang disekeliling perokok.


Berdasarkan pengalaman aku sendiri dalam beberapa tahun merokok, bukan sesuatu yang mudah untuk keluar dari ketagihan rokok. Aku pernah cuba berhenti merokok tapi dapat bertahan hanya setahun lebih jer. 
Bukan mudah sebenarnya untuk berhenti merokok kalau dalam tubuh kita masih ada lagi kesan nikotin/tar yang telah sebati dalam sistem tubuh kita. Lebih-lebih lagi dikalangan rakan-rakan kita samada rakan sekerja mahupun rakan bersantai masih lagi merokok menyebabkan kita kembali merokok. 
Bagaimana tak terjebak kembali kalau 'keharuman' asap tembakau mampu merangsang kita kembali merokok.


Mulai penghujung tahun 2012 err kalau tak silap bulan November, aku mulai mengenali apa itu rokok elekterik atau e-cig 
(electronic cigarette) atau lebih mudah disebut 
P

(
personal vape
) ataupun 
M
O
D iaitu merujuk kepada 'mechanical mod'
Pada masa itu aku membeli e-cig pek permulaan yang berharga R
M170
(
Ego
V
)
Sempat pakai 3 bulan kalau tak silap, aku beralih pula kepada e-cig yang lebih power lagi demi lebih kepuasan iaitu model 
Lambo mini yang boleh diadjust volt (variable volttage
) dengan menggunakan bateri yang dicharge berasingan dengan pengecaj yang dipakej sekali. Kini aku menggunakan pula pv yang lebih berkuasa iaitu jenana Vamo disamping mod berbentuk kotak yang di 
DI
Y oleh rakan seangkatan...heheeee......


Pada 2 bulan pertama bervapor, aku masih vaping sambil disulam sebatang dua rokok dan beransur-ansur mengurangkannya dari sebungkus sehari ke sebungkus 3 hari. Disitu secara tak langsung aku dah dapat menjimatkan sedikit wang disamping dapat memberi rasa lebih baik pada kesihatan diri sendiri. 
Kalau dulu-dulu aku naik tangga bangunan dari groundfloor untuk ketingkat 2 (jika tak gunakan lift
), mesti semput tapi sejak bervaping aku rasa lebih cergas...macam zaman muda-muda dahulu ksla...hehehehhBagaimanapun, e-cig turut terpalit dengan beberapa isu dari pelbagai keadaan yang mana kerajaan pernah ingin mengambil tindakan untuk menyekatkan perjualan e-cig atas alasan merbahayakan kesihatan sepertimana merokok biasa. Terdapat beberapa kajian yang dijalan mengenai e-cig diluar negara mengenai pro dan kontra dan ada juga juga kajian bahawa e-cig lebih baik daripada seseorang yang merokok - 
Sila rujuk mengenai kebaikan dan keburukan e-cig dilain-lain laman web yang banyak membicarakan mengenai e-cig ini samada laman web dalam negara atau luar negara.


Apa-apa pun, aku telah berjaya 99.999 persen keluar dari merokok
! Vape on
!!


p/s: 
Kali kedua akan menulis dengan menggunakan Samsung 
Tab 10.1....fuhhhh penat touchscreen keyboard tab....huhuuu...kalau ada mana-mana dalam frasa penulisan aku melalui mobile blogger ni...mohon maaf la yek...lebih mudah berblog kalau guna lappy dari tab nih...hehehhh...!


Ok bye...c u all again jika minda masih kekal fresh dengan idea terbaharu dalam dunia berblog ni...hohooo

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...